[ annonse ]
En lastebil bringer sukkerrør til nærmeste depot i Isan En lastebil bringer sukkerrør til nærmeste depot i Isan Foto: Terje Engø
21. oktober 2019

Til kamp mot sukker – økte skatter og forbud mot kjemikalier i dyrkingen

Skrevet av 
[ annonse ]

For kun ti år siden ga thailandske myndigheter støtte til risbønder som ville begynne å dyrke sukkerrør. Nå øker de skattene på sukker, og forbyr kjemikalier som er viktig i dyrkingen. Sukker skader folks helse og dyrkingen skaper dårlig luftkvalitet, ifølge helsemyndighetene.

 

Situasjonen har snudd kraftig for landets 385.000 sukkerbønder. Thailand er verdens neste største eksportør av sukker, etter Brasil. For ti år siden planla myndighetene å doble produksjonen fra 90 millioner tonn til 180 millioner tonn sukkerrør innen 2026. Da var det underskudd på sukker i verden. Nå er det overskudd og prisene har sunket. Planene om økt produksjon er droppet.

 

Isteden har myndighetene siden 2017 økt skattene på sukker. 1. oktober i år kom en ny avgiftsøkning, og det blir flere hvis ikke matprodusenter reduserer sukkerinnholdet i produktene sine.

 

Helsedepartementet sier at stadig flere blir hektet på sukkerholdige drikker. De vil at thaier skal spise mindre sukker, for å forhindre livsstilssykdommer og tannråte. Thaier inntar i snitt 40 kg sukker i året nå. Tallet har økt jevnt og trutt. I Norge går sukkerinntaket nedover. I 2000 var inntaket 42 kg pr person, nå er det 27 kg. Myndighetene ønsker nå at det skal være maksimalt seks gram sukker pr hundre milliliter i leskedrikker. De planlegger også lovverk for redusert sukkerinnhold i barnemat.

 

LES: Snacks gjør thailandske barn usunne

[ annonser ]

 

Ifølge Wikipedia er 32,6 prosent av befolkningen i Thailand overvektig. Det kan høres mye ut, men i Norge er tallet over 60 prosent.

 

Dette er ikke eneste problemet med produksjon av sukkerrør. Produksjonen forbruker mye mer vann enn de fleste andre vekster, selv om risproduksjon krever enda mer vann, og er i en særstilling i så måte.

 

Produksjon av sukkerrør får også skylden for deler av luftforurensningen man opplever i nord hver vinter, og sist vinter mange steder i Thailand, inkludert i hovedstaden. Årsaken er at bøndene brenner av jordene etter innhøsting. 

 

luftkvalitet Bangkok

Det ble målt mye dårlig luftkvalitet i Bangkok i januar måned. Sukkerbønder fikk kjeft. (Foto: Terje Engø)

 

LES: Faranger måler luftkvalitet anonymt

 

I tillegg til dette har den sterke bahten ført til problemer også for denne industrien. Et statlig kontor (Office of the Cane and Sugar Board) sier at industrien i år vil tape ti milliarder baht i den kommende sukkersesongen (desember – april) som følge av sterk baht. Det kommer i tillegg til overproduksjon på verdensbasis, grunnet økt produksjon i India og Kina, ifølge Bangkok Post.

 

Sukkerbønder er også storforbrukere av kjemiske plantevernmidler, som nå risikerer å bli forbudt.

 

Helsemyndighetene planlegger å forby tre kjemiske jordbruksmidler (paraquat, glyphosate og chlorpyrifos) fra og med 1. desember i år. Spesielt Paraquat, men også glyphosate, er utbredt blant annet i sukkerindustrien. Sukkerbønder forbruker ca. 1,5–2 liter paraquat per rai til ugressbekjempelse, ifølge Wikipedia.

 

19. oktober kom en melding fra sukkerindustrien om at forbudet kunne koste industrien hele 570 milliarder baht i året. Myndighetene (The National Hazardous Substances Committee) har et møte 27. oktober hvor det skal bestemmes om de tre kjemikaliene skal forbys. Dette potensielle forbudet har vakt store reaksjoner i Thailand – både for og imot. Paraquat er enten forbudt eller krever lisens for å brukes i mange land.

 

sykdommer

Forbudet kan bli dyrt. (Faksimile: The Nation)

 

Thailand har verdens femte største produsent av sukkerrør, firmaet Mitr Phol Group. De omsetter sukker for 50 milliarder baht i året. Styreformann Isara Vongkusolkit gikk nylig ut i pressen og sa at mange sukkerprodusenter vil kunne gå konkurs under disse forholdene. Han trodde imidlertid på en forbedret sukkerpris neste år.

 

Mr. Isara klagde over at sukker har fått skylden for mange helseproblemer mens man overser problemene salt skaper, som ifølge ham er større.

 

Men myndighetene tar nå også opp kampen mot for stort saltinnhold i maten. 16. oktober fortalte en representant for skattemyndighetene at de planlegger å legge frem et forslag til skatt på salt innen årets utgang. Han sa at snacks og fiskesaus, som i thailandsk matlaging brukes istedenfor salt, ville unntas fra denne skatten. 

 

Matprodusenter vil bli gitt en overgangsperiode på 1–2 år for å rette seg etter de nye skattereglene.

(© Thailands Tidende. 21. oktober 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)