[ annonse ]
2. desember 2011

Orakelet svarer: Kan jeg leie bil i Thailand?

Skrevet av 
[ annonse ]

Spørsmål:

Jeg har hørt at utlendinger kan lease biler i Thailand, hvis de betaler minst 50 prosent kontant. Stemmer dette?

Med hilsen ‘Fattiglus’

Svar fra Orakelet:

Det kan riktignok være dyrt å leie bil i Thailand, og de store nasjonale/internasjonale kjedene tar gjerne høye depositum - 20-30.000 baht - men vi har ikke funnet noen diskriminering av utlendinger når det gjelder leasing. Vi har heller ikke funnet noen som har som policy å ta betalt depositum på 50 prosent av leiesummen.
Generelt sett er små, lokale leiefirmaer de billigste. Der er det også lavest depositum, gjerne i størrelsesorden 7-10.000 baht. Store kjeder krever gjerne minimum 20.000 baht i depositum, som må trekkes fra kredittkort. Industrileder Hertz krever 30.000 baht.
På turiststeder finnes det ofte mange små leiebilfirmaer, og de er prisgunstige. Årsaken er at det for tiden går an å få rimelig finansiering på kjøp av bil, ergo kan man starte opp bilutleiefirma uten altfor mye kapital.
Firmaet ved navn ‘Pattaya Rent-a-Car’ tar betalt 8000 baht per uke for småbiler, og krever en ukes depositum. Men de har også et reservasjonsgebyr på 2000 baht, så totalen blir 10.000 baht. Kravet til de som leier bil er som følger: Minimum 21 års alder. ID-kort og førerkort (for thaier) eller pass og internasjonalt førerkort (for utlendinger). De som har nasjonale førerkort på engelsk kan bruke dette. De tar ekstra betalt hvis det skal være mer enn én person som er sjåfør. Du kan kjøre så mange mil du vil uten ekstra kostnad, bare du leverer bilen tilbake med full tank.

Pass på forsikringen
Firmaet ‘Thai Rent a Car’ driver stort over hele landet og er thailandsk eid. De tillater utenlandske kunder så lenge de har et gyldig førerkort på engelsk fra sitt eget land, alternativt et internasjonalt førerkort. Pass og visum må være i orden, og det er 20.000 baht i depositum for biler med motor under 1600 cc, og 40.000 baht for biler over 1600 cc, men det gjelder uansett om du er thai eller utlending. Dette firmaet opererer kun via kredittkort, så du må også ha et kort, for eksempel Visa eller Mastercard. Forsikring er inkludert i prisene, og den dekker sjåfør og passasjerer. Den dekker inntil 200.000 baht i medisinske utgifter og ambulanse, og inntil 1 million baht i tilfelle dødsfall. Type forsikring varierer sterkt fra selskap til selskap, så dette bør du sjekke før du leier. Prisene ligger mellom 1000 og 2500 baht pr dag avhengig av størrelse på bil og lengde på leieperioden.
Store selskaper som Hertz og AVIS er generelt sett dyrere enn små selskaper, men de har også bedre dekning i form av forsikring - med høyere beløp for sykebehandling.

Sjekkliste før du leier:

1. Vurder å leie bil med sjåfør, så slipper du unna alle problemer

2. Land med venstrekjøring, som for eksempel Thailand, India og Kypros, har betraktelig høyere ulykkesrisiko ifølge bladet Reiser & Fritid.

3. Velg rett selskap. De store, internasjonale kjedene er ofte dyrere enn små lokale utleiere, men de har et større utvalg, og bilene er gjerne nyere og i bedre stand. Og de har gjerne mange servicestasjoner.

4. Velg en avtale med fri kilometer i prisen, og gå gjennom alle eventuelle tilleggskostnader med utleier, så vet du på forhånd hvor mye du skal betale.

5. Forsikringen bør dekke ansvar (Third Party Liabiliy), kasko (Collision Damage Waiver/Insurance) og tyveri (Theft/Loss Waiver/Insurance) av bilen. Vær oppmerksom på egenandelen!

6. Sjekk leiebilen nøye før du kjører av gårde - for riper, bulker og andre skader. Ta gjerne bilder av bilen fra alle kanter for bevis. Se til at eventuelle skader er tegnet inn i kontrakten. Sjekk også dekkenes tilstand.

7. De fleste bilutleiere krever en blankoslipp av kredittkortet ditt som sikkerhet for bilen. Be om at utleier river denne i stykker når du leverer bilen tilbake. Ellers kan de trekke ekstra om de for eksempel mener det er for lite bensin på tanken eller at du har laget en ripe i lakken.

Thailands Tidende utgave 10/2011

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)