[ annonse ]
1. mars 2014

Orakelet svarer: Hus og særeieavtale

Skrevet av 
[ annonse ]

Jeg har hus i Thailand som jeg har kjøpt. Spørsmålet er hva som skjer dersom jeg gifter meg med en person fra Thailand? I Norge er det jo slik at alt jeg eier før ekteskap er min eiendom, men gjelder det noe tilsvarende her? Jeg eier jo ikke grunnen her, men leier fra en person fra Thailand. Leien er imidlertid betalt på forhånd for 30 år. Håper på svar på spørsmålet om mulig, men jeg har jo forstått det slik at forholdet kanskje ikke er så enkelt å svare på.

Karl-Erik Disington Eriksen

 

Svar fra Orakelet:

Thailandsk lovgivning sier at det man eier før ekteskapet er særeie mens det som erverves (med visse unntak) etter inngåelsen er felleseie. Du sier at du har investert i eiendom her via en leieavtale. Hvis den handelen ble gjennomført på korrekt måte, så står ditt navn oppført på skjøtet for eiendommen – med dato for inngåelse. Dette er i så fall et håndfast bevis på at handelen ble inngått før ekteskapet og at huset i så måte skal behandles som særeie.

Mange utlendinger blir fristet til å overføre kontroll over hus og tomt til sin kone når de gifter seg (hvis landeieren går med på dette). Hvis du gjør dette så stiller saken seg annerledes – da blir dette nemlig isteden hennes særeie! Grunnen er at når en thai som er gift med en utlending overtar eierskap av land, så må ektefellen undertegne på at dette er den thailandske ektefellens eiendom. Årsaken er at utlendinger ikke kan eie land her.

Så, da er du advart på forhånd. En del utlendinger har brent seg på denne løsningen med hensyn til eiendom de kontrollerer enten via firmaer eller leieavtaler.

Mange føler det som en ekstra trygghet å skrive en særeieavtale før de gifter seg. Der kan det da spesifiseres eierskap til gjenstander som det er vanskeligere å bevise at var i ditt eie før ekteskapet ble inngått. Og hvis det er uoverensstemmelser i en skilsmisse, og det hele havner i rettsapparatet, så har du et håndfast bevis som kan spare deg for mye tid og penger. Thailandske lover er generelt sett veldig like vestlige lover, men uansett om du i siste instans vil få medhold i en rettssak, er det en tung, dyr og langvarig prosess å gå rettens vei her. Det er grunnen til at mange advokater anbefaler å skrive en særeieavtale. Denne avtalen tas så med på ampur-kontoret når man registrerer ekteskapet. Den blir da en del av ektepakten. (dae)

[ annonser ]

(Thailands Tidende utgave 3/2014 – 1. mars 2014)

 

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)