[ annonse ]
Livet i Thailand: Smarte kvakksalvere
1. mars 2018

Livet i Thailand: Smarte kvakksalvere

Skrevet av 
[ annonse ]

Det har vært travle tider for heksedoktorer, magiske menn, slangetemmere, amulettselgere og andre fremtoninger som tilbyr helbredelse. Som vanlig har den kalde vinteren brakt med seg nok av forkjølelse og det som verre er.

 

Det har vært nok av kremasjoner i landsbyen i vinter. Selv om kremasjonene kan virker som en stor fest – med gambling, god mat og masse drikke – er det naturligvis trist å miste sine kjære. Og alle vet at om de ikke har tatt vare på sin karma, så kan det fort bli deres tur neste gang.

 

Derfor er det viktig å utnytte mulighetene som tilbys for å sikre en bedre helse. Noen drar på sykehuset, for uansett lidelse, ordner legen med en stor pose med medisiner. Noen av medisinene hjelper på symptomene, noe virker kanskje også på selve sykdommen. Men posene med medisiner er viktig uansett. De gjør at legene får delta på reiser sponset av legemiddelleverandører, og de bidrar til at pasientene føler at de har fått noe igjen for legebesøket. 

 

Før kulda setter inn har risen blitt høstet, så folk har litt penger om hendene når nettene blir kalde. Dette vet omreisende salgsteam veldig godt. De gjør sin støyende entre inn i landsbyen, rigger seg til med store høyttalere og markedsfører sine utrolig helsebringende produkter. Er du frisk må du kjøpe noen flasker for å holde deg frisk. Er du syk må du også kjøpe flaskene – for å bli frisk. Alt dette er garantert.

 

[ annonser ]

Budskapet er enkelt, og det fortelles med en glød man normalt bare finner hos predikanter. Det fortelles om store mengder pasienter som kan vitne om medisinens livsstyrkende egenskaper. Noen av kvakksalverne er til og med så smarte at de kommer til landsbyen før risen er høstet og selger medisin på krita. Betaling kan vente til risen er solgt.

 

I tillegg til de omreisende teamene dukker det også opp slangetemmerne med sine kobraer. At de tør å håndtere disse skumle dyrene skyldes ene og alene de små amulettene de har på seg – som tilfeldigvis er til salgs. For en billig penge kan du sikre deg trygghet for helse og liv ved å kjøpe en amulett. Folk legger ikke merke til at kobraene er neddopet. Eller de overser dette faktum, for de ønsker å tro at amulettene virker. 

 

Ikke alle tror på kvakksalverne, tro det eller ei! Disse går isteden til munker som er kjent for å fjerne eller nøytralisere truende lidelser. Det kan være føflekker på steder hvor de bringer ulykke eller dårlig helse. En munk her i området fikser det hele med et egg. Det ruller han over føflekken. Er det en kvinne må han være forsiktig så han ikke berører henne. Som bonus har de behandlingstrengende med en konvolutt med penger.

 

Etter at Thaksin innførte gratis behandling på offentlige sykehus minket det på mulighetene for å tjene penger på helbredelse. Men fortsatt nytter det selvsagt ikke å komme til sykehuset for å klage på mareritt og problemer med onde ånder. Derfor er demonutdrivelse den nye trenden.

 

Demonutdrivelse må ofte skje i det skjulte, for folk vil ikke at det skal bli kjent at de tror på dette. Det gjelder spesielt folk med utdannelse eller de som er gift mer faranger. Myndighetene har også etter hvert begynt å advare mot mye av remediene på de rare flaskene som er til salgs.

 

Det er i hvert fall én kvakksalver som ikke kommer tilbake til landsbyen vår. Han solgte kvisemiddel til en ung dame ved navn Miau og noen av hennes venninner. Faktum var at de ikke hadde særlig mye kviser – inntil noen dager etter at de hadde skrubbet seg inn med kvakksalverens krem. Da var ansiktene fulle av betente kviser.

 

En tidlig morgen, før solen var stått opp, skulle det være fjernhealing i huset nederst i gaten vår. Der bor det en Lanna-kvinne fra nord. Et av hennes familiemedlemmer på hjemtraktene var rammet av en sykdom som skyldtes onde ånder. Hennes mann, som er født og oppvokste i landsbyen, skulle gå rundt henne med to døde kyllinger i hodehøyde i ti minutter. Det skal lokke åndene mot sør. Etter ti minutter, når en regnet med at åndene hadde nådd halvveis frem til kvinnen i sør, ble det hele avbrutt. Da skulle de stakkars åndene virre rundt uten å vite hvor de var.

 

Det er i det hele tatt mye virring – og forvirring – når det gjelder helse og helbredelse. Folk er villig til å prøve det mest. I så måte er vel ikke landsbyfolket vårt så mye annerledes enn folk flest.

Observatøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2018 – 1. mars 2018)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)