[ annonse ]
Foto: pxfuel.com Foto: pxfuel.com
18. desember 2019

Falsk nyhet om avgift på tamponger – jakt på de som lager og deler falske nyheter

Skrevet av 
[ annonse ]

Myndighetene vil slå hardt ned på de som produserer og deler falske nyheter. Den siste er at det skal være en luksusavgift på tamponger og sanitetsbind. Det nye Fake News-senteret verifiserte 45 falske nyheter den første måneden.

 

Sanitetsbind og tamponger har versert i aviser og TV de siste dagene. De skal være dyre fordi det er ekstra avgifter på dem. En folkevalgt representant for opposisjonspartiet Puea Chat stilte et spørsmål på sosiale medier om hvorfor tamponger var så dyre. Men myndighetene svarer at det kun er sju prosent moms på både tamponger og sanitetsbind – som for andre nødvendig forbruksartikler.

 

Myndighetene jakter nå på de som har starter rykter av denne typen, og lover at de skal straffes. Folk som deler slike saker kan også straffes, men det gjelder folk som burde vite at det var falske nyheter og delte dem likevel.

 

Folk som redigerer eksisterende nyhetsoppslag slik at de blir falske vil også bli straffet, ifølge ministeren for departementet «Digital Economy and Society», Buddhipongse Punakanta.

 

Ministeren antyder at det skal ha vært 500.000 falske nyheter kun i november måned. «Fake News Centre», som åpnet 1. november, har sett på 7962 tilfeller, men kun 45 ble verifisert som falske nyheter den første måneden.

[ annonser ]

 

LES: Fake News-senter åpner i november

 

Ifølge ministeren er eldre mennesker – de over 60 – overrepresentert blant de som deler falske nyheter.

 

Menneskerettighetsorganisasjoner liker ikke dette Fake News-senteret, de mener at det gir myndighetene altfor store muligheter til å forfølge politiske motstandere.

 

Human Rights Watch sier at senteret mest sannsynlig blir et redskap for sensurering, basert på hva de har sett i Thailand de fem siste årene med juntastyre.

 

Thailand har en streng lov om dataforbrytelser (Computer Crimes Act). Folk som henter ut informasjon fra datasystemer de ikke skal ha adgang til risikerer inntil sju års fengsel og bøter på inntil 140.000 baht. De som deler «uanstendig innhold»  risikerer inntil fem års fengsel og inntil 100.000 baht i bot.

 

Strafferammene i Thailand er allerede strenge, spesielt hvis man sammenligner med land som Norge. Nå sier statsministeren at han vil se på praksisen med tidlig løslatelse, etter at en drapsdømt person som kalles Thailands svar på Jack The Ripper ble løslatt for god oppførsel etter 14 år. Han ble dømt for å ha drept fem kvinner fra ulike karaokebarer. Han skal nå ha begått et nytt drap, og ble arrestert igjen på nytt i dag.

(© Thailands Tidende. 18. desember 2019)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)