[ annonse ]
Noen av produktene som er omtalt i denne artikkelen. Noen av produktene som er omtalt i denne artikkelen. Foto: Dag A. Ekeberg
14. februar 2020

Livet i Thailand: Hvitevarer varer ikke lenge lenger

Skrevet av 
[ annonse ]

Vi har snakket med mange reparatører de siste årene, og alle er enige om at hvitevarene som selges nå har kortere holdbarhet enn for 10–20 år siden. Det gjelder også ting som vannpumper, noe vi har fått bittert erfare.

 

Kjøleskapet vårt fra Panasonic er ti år gammelt. Forleden dag ble det subtropiske forhold innvendig, og reparatør måtte tilkalles. Han byttet en «timer», og dermed var det kjølige forhold igjen. Reparatøren fortalte etterpå at han syntes det var smart av oss å reparere istedenfor å kjøpe nytt, for nye modeller av kjøleskap varer på langt nær så lenge, sa han.

 

Han kunne fortelle at han hadde mange oppdrag for tiden for kunder som kjøpte kjøleskap for 4–5 år siden. Reparatøren jobber for en stor forretning her, så vi får tro på ham når han sier dette.

 

Dette er ikke bare noe vi har opplevd, det finnes nok av påstander om dette på internett. Ifølge en mye sitert webtjeneste kalt Reviewed.com, er det ikke merkelig at hvitevarer og andre husholdningsprodukter har dårligere holdbarhet enn før. De er nemlig designet for å vare kortere tid.

 

En grunn er at store produsenter nå setter ut mye delproduksjon, og der er det de billigste som vinner. De må selvsagt holde seg innenfor spesifikasjoner og kvalitetskrav, men gjør for øvrig alt de kan for å spare penger.

[ annonser ]

 

En annen grunn er at varer nå veier mindre enn før, for produsentene er blitt veldig opptatt av kostnader ved frakt. Varene blir derfor gjerne også mindre holdbare, med mye plastikk istedenfor metaller. Toleransegrensene er også satt snevrere nå, for å spare penger og vekt.

 

Dernest har elektroniske komponenter overtatt for en del mekaniske komponenter, og de har ofte kortere levetid. Dette kunne vår reparatør bekrefte. Det er stort sett elektroniske komponenter som skaper problemer for kundene hans.

 

Reparatøren opplyste oss om at kjøleskap ikke koster mer nå enn da vi handlet for ti år siden. Og det stemmer jo. Det har ikke vært noen prisstigning på slike gjenstander. Noen ganger er de til og med blitt rimeligere. Kan det være markedet som tvinger produsentene til å lage dårligere produkter, for å holde prisen nede? Er folk blitt mindre kvalitetsbevisste?

 

Den japanske (og koreanske) stoltheten over solide produkter med lang holdbarhet kan få seg en alvorlig slagside hvis det fortsetter slik. Men nå går jo all slik utvikling i bølger. Når de begynner å få litt for mange dårlige tilbakemeldinger på kjøleskap som ryker etter fem år, så kanskje de gjør noe med produktene sine.

 

Og så lurer jeg veldig på om det kun er i land som Thailand dette gjelder. Om det er andre spesifikasjoner for kjøleskap som skal selges i Norge? Jeg vet jo egentlig svaret, for slike selskaper skreddersyr produktene sine til ulike markeder. Skal vi tippe at kjøleskapene i Norge holder lenger?

 

Samme erfaring har vi hatt med vannpumper fra Mitsubishi. For 13 år siden var det dette gullstandarden. Så vi kjøpte inn pumper av det merke til et større husprosjekt. Disse har gått og gått... og går fortsatt 13 år senere.

 

Da vi for 2–3 år siden skulle kjøpe en ny pumpe til et annet prosjekt, valgte vi selvsagt samme merke og modell. Vi stusset litt over at prisen ikke hadde økt på ti år, men tok det som et uvanlig men positivt trekk i hverdagen.

 

Men realiteten ble en annen. Vi har for lengste betalt mer i reparasjoner av den pumpa enn det den kostet i innkjøp. 

 

Vi har brukt to ulike reparatører, og begge hevder at holdbarheten ikke lenger er som den var. Jeg trodde lenge vi hadde blitt solgt en etterligning, for jeg kunne ikke tro at et firma som Mitsubishi ville begi seg ut på en veg mot dårligere kvalitet, men det virker de altså å ha gjort. Med mindre det er smarte thailandske mellomledd som har byttet ut originale komponenter med billige erstatninger. Det skjer også her i dette landet.

 

Vi skulle handle vaskemaskin for en stund siden. Vi måtte ha en variant med dør i fronten i tillegg til den man normalt ser i thailandske hjem, med kun kaldtvann og åpning på toppen. Vi fortalte at vår gamle maskin fungerte utmerket etter ti år, og ba om å få kjøpe en maskin med tilsvarende holdbarhet. Ekspeditøren i elforretningen fant det morsomt. Vi ville være heldige hvis den nye maskinen holdt i fem år, sa han.

 

Så skal det legges til at maskiner med åpning på toppen generelt opplever mindre slitasje, så det er litt av forklaringen. Men selgeren var klar i sin tale om at kvaliteten på det han solgte hadde gått nedover med årene.

 

Men hvorfor var den såpass dyr da, spurte vi. Jo, grunnen var den nye teknologien som gjorde at maskinen sa fra til telefonen din når den hadde vasket ferdig. Vi hadde ikke bruk for den teknologien, da maskinen uansett piper når den er ferdig, så vi valgte en annen, «gammeldags» modell uten wifi.

 

For 18 år siden kjøpte vi en TV av merke LG. Rundt 5000 baht kostet den. Den har stått på en mengde ulike steder, inkludert utleiehybler. Og jammen rusler og går den ikke fortsatt, etter en reparasjon til 300 baht og en ny fjernkontroll til 100 baht forrige måned.

 

Folk ser ikke så mye på tv nå som før, så det spiller ikke så stor rolle om skjermen er rund eller flat, men er det noen som tror at en flatskjerm – det være seg til tv eller data – som du kjøper i dag fortsatt vil være i operativ stand i 2038?

 

Redaktøren

-------------

I spalten Livet i Thailand finner du rapporter om hvordan det er å bo i Thailand. Eventuelle spissformuleringer og generaliseringer er skrevet i beste mening.

(© Thailands Tidende. 14. februar 2020)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)