[ annonse ]
Vladimir Putin har nettopp kunngjort at han kommer til Bangkok neste måned. Vladimir Putin har nettopp kunngjort at han kommer til Bangkok neste måned. Foto: Mikhail Klimentyev, TASS
14. oktober 2022

Thailand avsto fra å stemme mot Russland i FN, Putin kommer til Bangkok

Skrevet av 
[ annonse ]

Thailand har stemt mot Russland tidligere i år, men ikke denne gangen. En teori går ut på at Putins forestående møtedeltakelse på APEC-toppmøtet i Bangkok var en medvirkende årsak. 

 

Onsdag stemte FNs generalforsamling over en resolusjon som fordømmer Russlands «ulovlige såkalte folkeavstemninger» i Ukraina og krever at de reverserer sin «forsøkte ulovlige annektering» av fire ukrainske provinser.

 

Resolusjonen ble vedtatt med støtte fra 143 nasjoner, mens 35 avsto. Bare fem land – Russland, Nord-Korea, Syria, Hviterussland og Nicaragua – stemte mot forslaget.

 

I Sørøst-Asia var det tre land som avsto fra å stemme, kommunistlandene Laos og Vietnam samt Thailand. 

 

I en uttalelse sa Suriya Chindawongse, Thailands faste representant ved FN, at Thailand «holder FN-pakten og internasjonal lov hellig» og var motstander av «uprovosert ervervelse av en annen stats territorium med makt».

[ annonser ]

 

Likevel valgte altså Thailand å avstå fra å stemme, angivelig fordi avstemningen finner sted i «en ekstremt flyktig og følelsesladet atmosfære som minimaliserer sjansen for krisediplomati for en fredelig løsning på konflikten».

 

Thailands oppførsel har vakt undring blant observatører. Avisen The Diplomat forsøker i en artikkel å forklare hvorfor Thailand unnlot å stemme. 

 

De skriver at den thailandske avstemningen er forvirrende av flere grunner. Bangkok stemte til støtte for FN-resolusjonen ES-11/1 den 2. mars, som fordømte Russlands invasjon av Ukraina og krevde en fullstendig tilbaketrekking av styrker fra landet. På overflaten har Thailand lite å tape i forholdet til Russland, som verken er en betydelig økonomisk partner, eller en avgjørende kilde til våpen.

 

Men en årsak til at de unnlot å stemme kan ifølge The Diplomat være at Thailand i år er vertskap for APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). 

 

Samme dag som FN-avstemningen fant sted, ble det rapportert at Russlands president Vladimir Putin endelig hadde akseptert Thailands invitasjon til å delta på APEC-toppmøtet i Bangkok neste måned.

 

Spørsmålet om Putins tilstedeværelse på toppmøtet 18–19. november hadde vært uklart en stund, og frem til denne bekreftelsen var Kinas leder Xi Jinping den eneste blant stormaktenes ledere som har bekreftet at han deltok på APEC-toppmøtet.

 

The Diplomat mener at  thailandske ledere fryktet at Putins fravær, og fraværet til USAs president Joe Biden – som vil hoppe over toppmøtet for å delta i barnebarnets bryllup – ville kompromittere suksessen til toppmøtet. For å forsterke det potensielle tapet av ansikt for Thailand, har både Biden og Putin planlagt å delta på G-20-toppmøtet i Indonesia, som vil finne sted 15–16. november.

 

I en uttalelse i går opplyste regjeringen at Thailand er oppriktig bekymret for at den økende politiske polariseringen i det internasjonale samfunnet vil være kontraproduktiv for innsatsen for å få slutt på krigen i Ukraina, og at fordømmelsen kan føre til hardere posisjoner, noe som vil redusere sjansen for konstruktive interaksjoner.

 

Andre land som unnlot å stemme var Kina og India. India har en historie med å avstå fra å stemme, mens Thailand altså virker å ha endret policy denne gangen. 

 

(Thailands Tidende. 14. oktober  2022)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)