[ annonse ]
Tilhengere av Pita som statsminister starter krig online Faksimile: Thai PBS World
16. juli 2023

Tilhengere av Pita som statsminister starter krig online

Skrevet av 
[ annonse ]

Senatorers elskerinner er nå fritt vilt på sosiale medier. Tilhengere av Move Forward går til krig online, før de eventuelt protesterer på gatenivå.

 

Politiske protestaksjoner i tidligere tider i Thailand har skjedd på gatenivå og ført til dødsfall og fengselsstraffer. Dagens krig online kan også føre til fengselsstraffer, siden enkelte senatorer som ikke stemte for Pita lover å saksøke folk som ærekrenker dem på nettet.

 

Lovverket om ærekrenkelse i Thailand er ikke det samme som i Vesten. Her er det en lav terskel for å bli dømt. Det spiller ingen rolle om de som føler seg ærekrenket er kjendiser eller politikere, det er fortsatt ikke lov å skrive ting som kan oppfattes som ærekrendende.

 

Hashtaggen #ธุรกิจสว, som betyr «senatorers forretningsvirksomhet», har vært å finne på nettet over en million ganger, ifølge avisen Thai PBS World.

 

Målet er at de som er misfornøyde med senatorers manglende vilje til å stemme for valgets vinner, Pita Limjaroenrat, skal oppleve at deres forretningsinteresser blir straffet ved at folk ikke lenger kjøper deres varer og tjenester.

[ annonser ]

 

LES: Pita fikk ikke nok stemmer til å bli statsminister (13. juli 2023)

LES: Kommentar: Vanskelig å være thai nå etter valget (21. mai 2023)

LES: Stor valgseier til opposisjonspartier (15. mai 2023)

 

Så har det også dukket opp en ny hashtag #เมียน้อยสว som betyr «Senatorers elskerinner». Den skal ha vært brukt over en halv million ganger allerede, ifølge avisen.

 

Der er det enda større rom for saksøking om ærekrenkelse. Faktum er at de fleste senatorer er velstående menn over en viss alder, og tankegangen er at de har yngre elskerinner, og at det ikke nødvendigvis er en stor hemmelighet.

 

Noen tilhengere av Move Forward har imidlertid postet at dette går for langt, og at senatorers familier bør få være i fred.

 

Man ser mye misnøye på nettet i Thailand disse dager, etter avstemningen 13. juli, som involverte både underhuset og senatet. Mange tilhenger av Move Forward jublet over valgseieren 14. mai, men fikk en skikkelig kalddusj to måneder senere.

 

Som kjent skal etter juntaens endring av grunnlover in 2017 nå både underhuset og det uvalgte senatet stemme på statsminister, og det kreves et flertall blant de 750 personene (500 valgte personer i underhuset og 250 personer i senatet).

 

Kun 13 av de 250 senatorene stemte for Pita i valgrunden 13. juli. Så kommer det en ny valgrunde 19. juli med enda en ny runde 20. juli hvis det er avkrevd.

 

30 senatorer møtte ikke en gang opp for avstemningen 13. juli. 324 personer stemte for, 182 imot og det var 199 som stemte «avholdende».

 

(© Thailands Tidende. 16. juli 2023)

[ annonse ]

Har du nytte av Thailands Tidende? Lik og del!

[ annonser ]

Nye rubrikkannonser

Nirvana Jomtien Beach
( / Hus til salgs)

Nirvana Jomtien Beach

Condo Bangkok
( / Leilighet til salgs)

Condo Bangkok

Ban Chang, Rayong
( / Hus til salgs)

Ban Chang, Rayong

Toyota Hilux Revo
( / Til salgs)

Toyota Hilux Revo

Thailand i Norge (kart)